HR Blog post kategorije

Bilten #4

Sanjao sam ogromne i lijepe snove i ono što me probudilo bilo je kucanje. U snovima nisam ni primjetio kucanje. U međustanju između snova i jave uvjeravao sam sam sebe da susjed opet nešto radi čekićem. Kad sam se u potpunosti razbudio, shvatio sam da zapravo čujem kucanje svoje vratne žile. Ne znam da li vam se to ponekad dogodi. Kad ležim na boku i imam glavu na jastuku, uho mi je naslonjeno na jastuk, kao i vrat, pa uho hvata vibracije i tako čujem svaki otkucaj srca kroz vratnu žilu i kroz jastuk. Mozak je stvarno fenomenalan organ. Već mi se događalo da se u snovima oglasi požarni alarm a ja trčim i tražim izlaz iz zgrade da pobjegnem, i kad se probudim shvatim da je zapravo požarni alarm iz snova moja budilica. Ali ovo sad mi se čini još fascinantnije – mozak maskira zvuk moje vratne žile kao da je to nešto, ne iz snova, već iz stvarnosti, ali toliko uobičajeno, kao npr. susjedovo lupanje čekićem, da mi omogući da neprekinuto nastavim san. Jer susjedovo lupanje čekićem je potpuno normalno i praktički više ga svjesno ne doživljavaš. Svatko normalan iz navedenog zaključuje – mozak je grdi igrač. Daklem:

  1. mozak želi da se nikada ne probudimo
  2. mozak je sposoban maskirati/promjeniti bilo što što se događa u našoj okolini u nešto totalno drugo
  3. izvedeno iz 1 i 2 – mozak ne želi da promijenimo svoje stanje svijesti

Grdi igrač, kažem vam. Plus činjenica da sam se probudio u 4:49 i nisam mogao više zaspati nego sam nenamjerno u glavi složio cijeli njuzleter, koji sad pišem, zapravo pod prisilom, jer mozak ne želi da promjenim svoje stanje budnosti u stanje spavanja. Plus vi čitate. S najdužim uvodom ikad.

Četvrta dimenzija

Kad čitaš knjigu napisanu prije 100-ak godina i lik ti vrlo lijepo objasni i opiše psihološki dokaz četvrte dimenzije, shvatiš da kao ljudska rasa stojimo u mjestu već dugo. Probat ću vas u najkraćim crtama uvući u logiku razmišljanja iza tog psihološkog dokaza. Pretpostavka koju nas većina uzima zdravo za gotovo je da živimo u 3. dimenziji. Kao takvi, kao bića treće dimenzije, možemo zamisliti oblike 2. dimenzije – kvadrat, pravokutnik, krug, sve geometrijske likove iz osnovne škole. Možemo zamisliti i nešto iz 1. dimenzije, odnosno nešto što ima samo jednu dimenziju – pravac, dužina. Kvadrati, pravokutnici, krugovi, pravci koje zamislimo ne postoje u stvarnosti, oni su samo plod naše mašte. Možemo ih nacrtati, možemo ih čak i izrezati iz papira i praviti se da su to dvodimenzionalni oblici, iako realno treća dimenzija im je debljina papira (što je oko 0.05mm za vas željne trivije). Zaključak je – ako smo bića 3. dimenzije, tada su svi oblici nižih dimenzija samo plod naše mašte i ne postoje u našem 3-d svijetu. A sad pazi ovo. Analogno tom zaključku – ako smo bića 4. dimenzije, tada su svi oblici nižih dimenzija samo plod naše mašte. Dakle, iz tog slijedi ova briljantna misao – ako postoji četvrta dimenzija, onda postoje samo dvije opcije: ili smo bića četvrte dimenzije ili smo plod nečije mašte.
Ouspensky – Novi model univerzuma

Homo homini lupus

Kad u srednjoj školi napamet učiš latinske poslovice, govoriš si – koji k. će mi to ikad trebati u životu? Ipak ima nešto kratko i slatko u ovoj spomenutoj, i u zadnje vrijeme često se je sjetim. Spletom okolnosti ispada da je danas u potpunosti u redu da te bilo tko može pitati za tvoju Covid potvrdu, prisloniti ti pištolj (za mjerenje temperature) na glavu i reći ti gdje smiješ a gdje ne smiješ. To je u redu jer su im to rekli njihovi nadređeni. A njihovim nadređenima njihovi nadređeni. Aha, onda je ok. Dobiješ obavijest mejlom iz nadležne uprave ili ministarstva i odjednom je ok prisloniti pištolj nekome na glavu, bez da se predstaviš tko si, što točno radiš i tko ti je dao određene ovlasti. I na kraju, bez da kažeš “Dobar dan”. Dosad si bio obični djelatnik, običan portir, tajnica, a sada štitiš svoju ustanovu od napada zombija. Osobno mi izgleda kao nova faza Milgramovog eksperimenta koja se ne odigrava u laboratorijskim uvjetima. A Milgramov eksperiment je fascinantan iz više aspekata. Ispipkajte sami što vam je tu fascinantno. Kažem vam, homo homini lupus. (kaže Jelena da ide još est na kraju?)
link na jutjub video (a ako guglate ima hrpu infoa)

Uuuuuuh

Ne znam koliko sam puta čuo da netko kaže, ili meni ili nekom drugom, nemaš sluha. Pogotovo se čini skroz ok to govoriti djeci dok su još mala. Nemaš sluha, ma to je ok, ne možeš pjevat.
Fakju! Da nemam sluha bio bih gluh. Da nemam sluha ne bi dvaput dobio nagradu za najboljeg DJa. 
Rekla mi je Polona jučer da sam živi dokaz da se sluh može razviti, da od raspona glasa od samo 3-4 tona možeš doći do raspona od oktave i pol. Polona je moja trenerica vokalne meditacije (barem ja to tako zovem). Zapravo Polona je “certificirana trenerica osobnog rasta i razvoja, mentor za oslobađanje glasa, osnivač metode “Glas iz Duše” te školovana vokalistica jazz, klasičnog i Werbeck pjevanja“. I prije nego sam sreo Polonu vjerovao sam da se sluh može razviti. Ne da se može, sluh se MORA razviti. I razvija se sam od sebe, cijelo vrijeme. Svatko ima sluha. A Polona ima metode za razvijanje sluha. I radionice na kojima to dijeli. Pa ako želite razvijati svoj sluh, provjerite. I evo vam nova definicija sluha koju sam upravo izmislio – sluh je osjetljivost našeg bića na zvuk. Čak i gluhi imaju sluha!
Glas iz duše

Broj 4

Nastavljamo sa simbolikom brojeva, a bilten broj 4 će nam reći nešto o simbolici broja 4. 
Broj 4 predstavlja kuću, dom, strukturu, stabilnost, cjelovitost. Predstavljen je simbolom kvadrata. Kvadrat je inače i simbol korijenskog centra našeg energetskog tijela. Povezan je sa životnim ciklusima, godišnjim dobima, Zemljom i prirodom. Glavne karakteristike broja 4 su stabilnost, smirenost, čvrstoća, fokus i prisutnost. Poruka koju vam šalje broj 4 je – postavi dobre temelje.

Decembar

Novosti i s poslovno-socijalne strane. Ivan i ja opet radimo zvučne meditacije/ceremonije. Nakon dulje pauze opet smo krenuli i idemo jednom mjesečno. Fokusirali smo se na stare polaznike, ali otvoreni smo za ljude koji su otvoreni za ljude, pa ako se želite pridružiti, javite mi se mejlom za detalje. Grupa je mala no uvijek se nađe mjesta. 
Turu za Meksiko složio sam još za 2020. no zbog situacije bila je na čekanju. Vrlo je izgledno da bi se mogla dogoditi u 2022-oj, pa provjerite nomadi.hr za info, itinerari i cijene. Ako je sve ok, letimo u veljači. 
Advent se opet događa, pa je ponovno nikla i Čudna Šuma Bolesne Braće isped kina Europa. S proplankom za sve izgubljene i žedne životinjice. Uglavnom sviramo mi bez sluha, pa navratite na cupkanje na hladnoći. fcbk za praćenje

Zadatak za kraj

Dodajte jednu osobu na ovu mailing listu. Brojkom – 1. To možete učiniti tako da upišete mejl te osobe ovdje. Ako niste sigurni, forvardirajte ovaj mejl toj osobi i recite – činilo mi se ovo zanimljivo za tebe, upisao sam te na mailing listu, ako se poželiš otpisati, otpiši se kadgod poželiš. Bitno je da ručno unesete jedan email. Zauzvrat dobijate jedno pismo. Pravo, u kuverti. Nemojte sad smišljati ispriku, pa puno je to poslati pismo, ne moraš slati pismo, dodat ću ti 17 osoba na mejling listu i bez pisma. Trebam samo jednu. Kada dodate tu jednu osobu, jedan mail, pošaljite mi svoju adresu. Vjerujte mi imam hrpu pisama spremnih za slanje u ladici. Učinite mi uslugu da počistim ladicu. Ali trebam jedan novi email na mailing listi!
Službeni kraj: 08:10h
Da ne zaboravite https://mailchi.mp/a22b90b3c72b/ostani-informiran

Odgovori