HR Blog post kategorije

Covid putovnica 20. stoljeća

Sigurno se pitate kako bi izgledala Covid putovnica da je napravljena u prošlom stoljeću?

Ne morate puno razmišljati, jer postoji dobar primjer iz ne tako davne prošlosti. Naime, 1941. u Njemačkoj za sve židovske građane starije od 6 godina vrijedilo je slijedeće: šestokraka zvijezda veličine dlana, žute boje, s crno izvučenim konturama i natpisom “Jude” (“Židov”) mora se nositi vidljivo na lijevoj strani grudnog dijela odjeće, za koji mora biti zašivena.

Covid pandemija je nešto drukčije. Imamo Covid putovnicu. Ne morate ju nositi tako da je vidljiva svima na ulici. Samo je morate pokazati svaki put kad prelazite granicu svakome tko to zatraži. Covid putovnica vam olakšava putovanje avionom i autobusom. S Covid putovnicom se lakše zapošljavate, s Covid putovnicom lakše ulazite na javna događanja i koncerte. Nema veze što čak iako ste cijepljeni možete i dalje biti ponovno zaraženi Covid-19 virusom i prenijeti zarazu na ostale. Cjepivo vam zapravo ništa ne garantira. Ali ipak je bitno da se cjepite.

Ako želite pročitati više o povijesti nacizma i načinu na koji su Židovi izopćeni iz društva prije i tokom 2. svjetskog rata, slobodno kliknite na link, zanimljivo je štivo.

A ako vas više zanimaju simboli, dobro je znati nešto o šestokrakoj zvijezdi koja ima prilično široko značenje i povijest vezanu uz ljudski rod. Dajem vam prvi odlomak iz Wikipedije, a ostalo sami pročitajte na linku.

Davidova zvijezda (hebr. magen David: Davidov štit), simbol u obliku dva trokuta koji su spojeni u heksagram koji u judaizmu simboliziraju − baš kao i kineski znak jin i janga ili kršćanski križ − prožimanje i pomirenje dvije suprotne strane života: neba i zemlje, duha i materije, svjetlosti i tame, muškarca i žene, vremena i prostora, duše i tijela, noći i dana, nevidljivog i vidljivog svijeta.

hr.wikipedia.org